(2 porcje)
Składniki:
4 plastry polędwicy wołowej o grubości 3 cm
200 g brokułów podzielonych na różyczki
300 g ziemniaków
300 ml śmietanki 30 %
1 ząbek czosnku
1 cebula dymka
pieprz ziarnisty kolorowy
oliwa z oliwek
masło
1 łyżka musztardy
1 łyżka octu winnego białego
natka pietruszki
natka pietruszki
sól
pieprz
Przygotowanie:
Mięso oczyszczamy z wszelkich błon, solimy i pieprzymy z obydwu stron (steki lubią pieprz), polewamy odrobiną oliwy z oliwek i wstawiamy do lodówki na 15 min.
Ziemniaki gotujemy w całości przez 10 - 15 min, po przestudzeniu kroimy na ćwiartki a te następnie jeszcze na pół. Na blachę wykładamy ziemniaki, polewamy oliwą z oliwek, solimy i wstawiamy na 20 min do piekarnika rozgrzanego do 220 oC.
Przygotowujemy sos, na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy drobno posiekaną dymkę i czosnek, gdy sie zeszklą dodajemy ocet winny, śmietankę i musztardę. W moździerzu rozgniatamy ok.40 ziaren kolorowego pieprzu i dodajemy do sosu, trzymamy na małym ogniu przez ok. 3 min, dorzucamy odrobinę posiekanej natki pietruszki. Doprawiamy do smaku solą, wszystko mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Na osobnej patelni na oliwie z oliwek smażymy brokuły przez ok. 10 min, aż do miękkości. W między czasie w rondelku roztapiamy ok. 50 g masła i zestawiamy z ognia.
Na mocno rozgrzaną patelnię grillową kładziemy steki i smażymy 2 min z kazdej strony (krwisty)/3 min (półkrwisty)/ 4 min ( średnio wysmażony)/ 5 min ( dobrze wysmażony). Odstawiamy mięso na 4 min aby odpoczęło, po 2 min polewamy roztopinym masłem.
Na talerz wykładamy ziemniaki i brokuły, na to nasze steki i wszystko dookoła polewamy sosem pieprzowym.
Smacznego!
odpoczywające mięsko <3
OdpowiedzUsuń