czwartek, 6 grudnia 2012

Krewetkowo


Grillowane krewetki z salsą paprykową




Składniki:
300- 400g oczyszczonych krewetek tygrysich
bagietka
zioła prowansalskie
oliwa z oliwek

Marynata:
 3 ząbki czosnku
sok z cytryny
oliwa z oliwek
1łyżeczka słodkiej papryki

Salsa:
mała czerwona papryka
2 szalotki (cebule dymki)
1  płaska łyżeczka cukru
1 płaska  łyżeczka soli
pieprz
1 łyżeczka białego octu winnego
świeża bazylia
oliwa z oliwek

Wykonanie:
1.       Przygotowanie marynaty: pokroić bardzo drobno ząbki czosnku, dodać sok z cytryny, oliwę z oliwek, paprykę słodką i wszystko razem wymieszać.
2.      Czyścimy krewetki  lub kupujemy wyczyszczone.  Łączymy z wcześniej przygotowaną marynatą, mieszamy, wkładamy na 30min do lodówki.
3.      Przygotowanie salsy: paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy na cienkie paski, następnie na bardzo drobną kostkę.  Szalotki kroimy również w bardzo drobną kostkę. Siekamy bazylię. Łączymy wszystkie składniki w miseczce dodając cukier, sól, pieprz, ocet winny oraz oliwę z oliwek. 
4.      Krewetki nabijamy na patyczki do szaszłyków (3 – 4 na jednym patyku). Smażymy na patelni grillowej lub grillu z każdej strony po ok.2-3 min.
5.      Przygotowanie bagietek:bułkę kroimy w krążki o grubości 3 cm, polewamy oliwą i posypujemy ziołami prowansalskimi. Piekarnik rozgrzewamy do 150oC wsadzamy bagietki na 3-4 min.
Na talerzu układamy bagietki (jedna obok drugiej), układamy nań krewetki, nie zdejmując ich z patyczków. Polewamy naokoło salsą.

2 komentarze:

  1. kochani :)
    pięknie wygląda.
    już nie mogę się doczekać, kiedy zrobię te pyszności.
    a jeśli nie mam słodkiej papryki, to mogę dodać innej do marynaty?
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fifi: owszem, jeżeli nie posiadasz słodkiej papryki mozesz dodać np chili. Smak będize ostrzejszy ale gwarantuję, że równie pyszny.

      Usuń