Grillowane krewetki z salsą
paprykową

Składniki:
300- 400g
oczyszczonych krewetek tygrysich
bagietka
zioła
prowansalskie
oliwa z oliwek
Marynata:
sok z cytryny
oliwa z oliwek
1łyżeczka
słodkiej papryki
Salsa:
mała czerwona
papryka
2 szalotki (cebule dymki)
1 płaska łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli
pieprz
1 łyżeczka
białego octu winnego
świeża bazylia
oliwa z oliwek
Wykonanie:
1. Przygotowanie marynaty: pokroić bardzo
drobno ząbki czosnku, dodać sok z cytryny, oliwę z oliwek, paprykę słodką i
wszystko razem wymieszać.
2. Czyścimy krewetki lub kupujemy wyczyszczone. Łączymy z wcześniej przygotowaną marynatą,
mieszamy, wkładamy na 30min do lodówki.
3. Przygotowanie salsy: paprykę oczyszczamy
z gniazd nasiennych, kroimy na cienkie paski, następnie na bardzo drobną
kostkę. Szalotki kroimy również w bardzo
drobną kostkę. Siekamy bazylię. Łączymy wszystkie składniki w miseczce dodając
cukier, sól, pieprz, ocet winny oraz oliwę z oliwek.
4. Krewetki nabijamy na patyczki do
szaszłyków (3 – 4 na jednym patyku). Smażymy na patelni grillowej lub grillu z
każdej strony po ok.2-3 min.
5. Przygotowanie bagietek:bułkę kroimy w
krążki o grubości 3 cm, polewamy oliwą i posypujemy ziołami prowansalskimi.
Piekarnik rozgrzewamy do 150oC wsadzamy bagietki na 3-4 min.
Na talerzu
układamy bagietki (jedna obok drugiej), układamy nań krewetki, nie zdejmując
ich z patyczków. Polewamy naokoło salsą.
kochani :)
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda.
już nie mogę się doczekać, kiedy zrobię te pyszności.
a jeśli nie mam słodkiej papryki, to mogę dodać innej do marynaty?
pozdrawiam
fifi: owszem, jeżeli nie posiadasz słodkiej papryki mozesz dodać np chili. Smak będize ostrzejszy ale gwarantuję, że równie pyszny.
Usuń