czwartek, 6 grudnia 2012

Obiad jak u mamy

Pieczeń wieprzowa w sosie grzybowym z opiekanymi ziemniakami i surówką z buraka i ananasa


Składniki (dla 4 osób):
800g szynki wieprzowej
0,5kg ziemniaków
przyprawy (sól, pieprz, wegeta, przyprawa do mięs,
papryka czerwona słodka, zioła prowansalskie,
koperek, pietruszka)
4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
2 łyżki musztardy miodowej

Sos grzybowy:
ok.150g suszonych grzybów
300-400 ml bulionu wołowego ( może być z kostki)
mąka ( do zagęszczenia)

Surówka:
2 buraki
3 plastry ananasa z puszki
koperek i pietruszka
1 łyżeczka cukru
50 ml octu
pieprz


Marynata do mięsa:

Oczyszczone mięso wkładamy do miski, następnie przyprawiamy: solą, pieprzem, wegetą, przyprawą do mięs, drobno pokrojonym czosnkiem, papryką czerwoną słodką w proszku, ziołami prowansalskimi, koperkiem, pietruszką, na koniec dodajemy musztardę miodową i oliwę z oliwek. Marynatę wcieramy w mięso. Tak zamarynowane mieso owijamy w folię spożywczą na kształt cukierka i wkładamy na 2 h do lodówki.


Surówka:
Gotujemy buraki do miękkości (uwaga! nie można ich rozgotować), pod koniec gotowania dodajemy ocet. Gdy buraki wystygnął trzemy je na tarce z dużymi oczkami. Kroimy ananasa w drobną kostkę. Tak przygotowane składniki łączymy ze sobą dodając cukier, pieprz,koperek i pietruszkę. Odkładamy gotową surówkę do lodówki.

Mięso:
Zamarynowane mięso obsmażamy na złoty kolor z każdej ze stron. Tak przygotowane mięso wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika ( 190o C) . Pieczemy do momentu miękkości polewając od czasu do czasu powstającym sosem.


Sos grzybowy:
Suszone grzyby zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez 30-40 min. Następnie do bulionu wołowego dodajemy wodę z przecedzonych grzybów. Grzyby natomiast drobno kroimy i dodajemy do gotującego się wywaru. Gotujemy do momentu uzyskania odpowiedniej gęstości, przyprawiamy i zagęszczamy mąką.


Ziemniaki:
Gotujemy ziemniaki w mundurkach. Po ostygnięciu kroimy w krążki o grubości 1 cm. Blachę do pieczenia polewamy oliwą z oliwek, na to kładzeimy pokrojone ziemniaki, posypujemy je solą,pieprzem, przyprawą do ziemniaków lub ziołami prowansalskimi i ponownie polewamy oliwą z oliwek. Wkładamy na 20-30min do nagrzanego piekarnika( 220o C). W połowie pieczenia wyciągamy blachę, przekładamy ziemniaki i przyprawiamy z drugiej strony.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz