Pizza al'a Pshemoo
(przepis na 2 pizze)
Składniki na ciasto:
0,5 kg (2,7 szklanki) mąki tortowej pszennej
0,5 kg (2,7 szklanki) mąki tortowej pszennej
1,5 łyżeczki soli
2
łyżki oliwy z oliwek
270 ml ciepłej wody
10 g drożdży
suszonych lub 30 g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
Składniki na sos pomidorowy:
400 g pomidorów w puszce
2 ząbki czosnku
pół cebuli
suszona bazylia
2 ząbki czosnku
pół cebuli
suszona bazylia
pieprz
sól
1 łyżeczka słodkiej papryki czerwonej
1 łyżeczka papryki ostrej
Składniki na pizze:
200 g sera żółtego
100 g mozzarelli (ser tarkowany)
oregano
składniki na pizze (wedle uznania)
składniki na pizze (wedle uznania)
odrobina mąki krupczatki do wyrobienia gotowego
ciasta
Ciasto:
Do szklanki wsypujemy suszone drożdże zalewamy odrobiną ciepłej wody, dodajemy łyżeczkę cukru i mieszamy. Odstawiamy na ok. 10-15 min aż powstanie lekka pianka na powierzchni.
Do miski wsypujemy mąkę, sól, oliwę z oliwek oraz wlewamy nasze drożdże, wszystko mieszamy dolewając pozostałość wody do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładamy na blat, jeżeli to konieczne posypujemy odrobiną mąki. Ciasto zagniatamy dłońmi przez 10 min w celu pozbycia się pęcherzyków powietrza. Masę formujemy w kulkę o odpowiedniej konsystencji, przekładamy do plastikowej miski i zakrywając ręcznikiem kuchennym odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 h. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i ponownie ugniatamy w celu pozbycia się pozostałej ilości pęcherzyków powietrza, wkładamy je ponownie na 30 min do miski przykrytej ręcznikiem kuchennym.
Gotowe ciasto dzielimy na 2 części, trzymamy pod przykryciem lub zafoliowane w lodówce.
Sos:
W rondelku rozgrzewamy oliwę na którą wrzucamy posiekane w kostkę cebulę i czosnek. Gdy te się troche zarumienią dodajemy puszkę pomidorów wraz z całą zawartością. Gotujemy na małym ogniu rozdrabianiąc pomidory na mniejsze kawałki drewnianą łyżką. Po upływie 10 min wsypujemy łyżkę suszonej bazylii i całość blenderujemy. Całość gotujemy od czasu do czasu mieszając aż do uzyskania gęstej konsystencji,doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Całość mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Przygotowanie pizzy:
Ser żółty tarkujemy na tarce o grubych oczkach. Na blat sypiemy odrobinę mąki krupczatki. Jedną z części ciasta rozwałkowujemy na dość cienki placek. Na formę nakładamy BARDZO małą ilość mąki krupczatki i oliwy z oliwek rozsmarowując na calej powierzchni. Na tak przygotowaną formę kładziemy nasze ciasto pozostawiając z każdej strony po 2 cm. Na obrzeżach formy rozsypujemy ser żółty, następnie dwu centymetrowy naddatek ciasta zawijamy do środka zakrywając ser. Należy dobrze przycisnąć brzegi ciasta do placka, żeby ser nie wypłynął. Tak przygotowane ciasto jest dość cienkie, a boki grube, wypełnione serem. Na cieście rozsmarowujemy dość cienką warstwę przygotowanego wcześniej sosu, posypujemy oregano i startą mozzarellą i układamy odpowiednio wybrane przez nas składniki. Wierzch posypujemy odrobiną sera żółtego i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 oC na najniższy poziom. Pieczemy przez ok. 15 min
Mniam, dawno nie jadłam!:P Chyba na święta się pojawi.. Pozdro z Pragi! :*
OdpowiedzUsuńjak widzę ogórki kiszone na pizzy to mnie strzela, ale OK, kto co lubi :)
OdpowiedzUsuńto są ogórki konserwowe :D
OdpowiedzUsuńTo tak samo jak Przemek widzi rukole na pizzy :D :D
OdpowiedzUsuń