Składniki:
połowa kaczki
1 pomarańcza
1 kwaśne jabłko
1 cytryna
250 ml soku jabłkowego
miód
przyprawa vegeta
sól
pieprz
mała główka czosnku
1 cebula
200 ml czerwonego wina
goździki
1 łyzeczka cynamon
dżem borówkowy(3 duże łyżkii)
majeranek
3 liście laurowe
5 ziarna ziela angielskiego
Przygotowanie:
Kaczkę oczyszczamy ze wszystkich błon ( nie wyrzucamy tłuszczu). Nacieramy ją solą, pieprzem, vegetą,majerankiem i miodem, wstawiamy do lodówki na 24 h.
Po upłynięciu danego czasu wyciągamy kaczkę i obsmażamy na patelni z każdej strony na złoty kolor. Przekładamy do naczynia żaroodpornego lub brytwanny, polewając resztą marynaty w której się moczyła. Naokoło niej układamy nieobrany pokrojony na drobniejsze kawałki czosnek wraz z łupinami, pokrojoną w piórka cebulę. Wkładamy do zimnego piekarnika, który nastawiamy na 160o na 15-20 min. Następnie naczynie wyjmujemy i dodajemy naokoło kaczki pokrojone na 8 części jabłko, 1 ćwiartkę pomarańczy, 5 goździków,pokrojoną na ćwiartki cytrynę.
Przygotowujemy zalewę do kaczki: do miseczki z reszty pomarańczy wyciskamy sok, dodajemy sok jabłkowy (najlepiej z miąższem), cynamon, liście laurowe, ziele angielskie. Powstałą miesznką zalewamy kaczkę i wkładamy do piekarnika na ok. godzinę cały czas podlewając kaczkę powstałym sosem.
Po upływie tego czasu kaczkę podlewamy winem i wstawiamy ponownie do piekarnika na 10 min pamiętając cały czas o podlewaniu powstającym sosem( bardzo ważne!)
Następnie kaczkę należy przewrócić na druga stronę i piec jeszcze przez 30 min ( podlewając cały czas powstającym sosem).
Po 30 min ponownie przewracamy kaczkę,temperature piekarnika zwiękaszamy do 200o i pieczemy kaczkę przez kolejne 30 min polewając ją powstającym sosem.
Wyjmujemy kaczkę i odkładamy, a sos który się utworzył przelewamy i przecadzamy do rondelka. Pozbywamy się nadmiaru tłuszczu za pomocą łyżki. Redukujemy na ogniu przez około 4 min a następnie dorzucamy dżem borówkowy potem zmiejszamy ogień i gotujemy dalej przez około 3 min i blenderujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy z ognia.
Podanie:
Na talerz wylewamy sos, na to kładziemy pokrojone, wybrane przez nas kawałki kaczki. Podajemy z ziemniakami lub kluseczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz