Składniki:
ok 400 - 500 g krewetek tygrysich (razem z pancerzami!)
rosół drobiowy
1 limonka
starty imbir
kolendra świeża
1 marchewka
grzyby mun
makaron chiński (szeroki)
małe papryczki chilli (czerwone) 2-3 po usunięciu nasion
ok 400 - 500 g krewetek tygrysich (razem z pancerzami!)
rosół drobiowy
1 limonka
starty imbir
kolendra świeża
1 marchewka
grzyby mun
makaron chiński (szeroki)
małe papryczki chilli (czerwone) 2-3 po usunięciu nasion
suszona trawa cytrynowa
2 łyżki pasty chilii ( tom yum paste)
1 czerwona papryka (nieduża)
2 pomidory bez skórki po usunięciu nasion
2 dymki
1 łyżka cukru
1 łyżka sosu rybnego
2 łyżki pasty chilii ( tom yum paste)
1 czerwona papryka (nieduża)
2 pomidory bez skórki po usunięciu nasion
2 dymki
1 łyżka cukru
1 łyżka sosu rybnego
165 ml mleczka kokosowego
świeża konendra
Na początku należy ugotować wywar (najlepiej rosół drobiowy). Potem obrać krewetki z pancerzy i pozbawić głów, pozostawiając ogonki (efekt dekoracyjny) i pozbyć się przewodu pokarmowego. Nastepnie wrzucić głowy, nożki i pancerze krewetek do wywaru drobiowego i gotować ok. 15 min aby wydobyć smak krewetek. Po upływie tego czacu przecedzić i odstawić. Wywar jest gotowy.
Na początku należy ugotować wywar (najlepiej rosół drobiowy). Potem obrać krewetki z pancerzy i pozbawić głów, pozostawiając ogonki (efekt dekoracyjny) i pozbyć się przewodu pokarmowego. Nastepnie wrzucić głowy, nożki i pancerze krewetek do wywaru drobiowego i gotować ok. 15 min aby wydobyć smak krewetek. Po upływie tego czacu przecedzić i odstawić. Wywar jest gotowy.
Obrane krewetki, oczyszczone i umyte przechowujemy w lodowce. W między czasie moczymy w wodzie kilka grzybów mun (nie przesadzić z nimi, ponieważ jak sie namoczą to wielokrotnie zwiększają swoje rozmiary). Obieramy marchewke i kroimy na bardzo cienkie talarki. Paprykę obieramy ze skórki i kroimy w bardzo cienkie paski, nastepnie te paski jeszcze na poł. Wywar wstawiamy na gaz i dodajemy 2 łyżki pasty chilii (można dać więcej, lecz wtedy zupa bedzie ostra, należy jednak uważać żeby nie zabić tą pastą smaku krewetek), dodajemy pokrojone w bardzo cieniutkie paseczki grzyby mun,marchewkę, posiekaną dymkę i gotujemy. Ścieramy skórkę z limonki i również dodajemy. Dorzucamy starty imbir ( kostka 2-3 cm). Trawę cytrynową,jeżeli jest ona suszona kroimy na bardzo, bardzo drobne kawałki. Nastepnie dodajemy posiekaną paprykę, pokrojone pomidory, (lub pomidory w puszcze pokrojone) i sos rybny, cukier, sok z limonki, gotujemy. Doprawiamy jeżeli istnieje taka osobista potrzeba. Wrzucamy posiekaną swieżą kolendrę i krewetki. Gotujemy dość krótko, żeby krewetki sie nie rozgotowały. Na końcu odajemy mleczko kokosowe, gotujemy 2 min i gotowe.
Podajemy z makaronem i plastrami limonki.
Podajemy z makaronem i plastrami limonki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz