Składniki:
8 naleśników
farsz szpinakowy
sos pleśniowy
sos chilli
ser żółty
natka pietruszki
Ciasto naleśnikowe ( 8 placków):
ok. 300 g mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli
4 łyżki oleju
200 ml mleka
woda do uzupełnienia, gdy ciasto jest zbyt gęste
Farsz szpinakowy:
450 g zamrożonego szpinaku
0,5 cebuli
2 ząbki czosnku
5 łyżek sosu pleśniowego *
sól
pieprz
vegeta
Sos pleśniowy*:
150 g sera pleśniowego niebieskiego typu lazur
300 ml słodkiej śmietanki 30%
80 ml gęstej śmietany 18%
100 ml wina białego wytrawnego/półwytrawnego
pieprz
szczypta soli
Sos chilli:
puszka pomidorów bez skórki w zalewie
250 ml soku jabłkowego
3 małe czerwone papryczki chilli (mogą być z zalewy)
pieprz
sól
Przygotowanie:
Naleśniki:
Wszystkie składniki na naleśniki wsypujemy do miski i łączymy ze sobą za pomocą miksera do uzyskania jednolitej masy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu i smażymy naleśniki.
Sos chilli:
Do rondelka wlewamy sok jakbłkowy, pomidory z puszki wraz z zalewą oraz papryczki chilli, wszystko gotujemy przez ok. 20 min. Zawartość rondelka należy zblenderować, po czym nadal gotować przez kilka minut, w celu uzyskania odpowiedniej gęstości. Pod koniec gotowania przyprawiamy solą i pieprzem.
Sos pleśniowy:
W rondelku na rozgrzane masło wrzucamy pokrojony w drobne kawałki ser pleśniowy. Cały czas mieszając. Po ok. 3 min dolewamy wino. Po kolejnych 2 min dolewamy śmietanę 30% i 18%. Całość gotujemy jeszcze przez 3 min w między czasie doprawiając. Potem odstawiamy z palnika.
Farsz szpinakowy:
Rozmrożony szpinak przecedzamy na sicie, w celu pozbycia się cieczy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy bardzo drobno posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy na złoty kolor. Dorzucamy szpinak, zmniejszamy ogień i całość smażymy przez 5 min. Dodajemy sos pleśniowy, doprawiamy solą pieprzem i vegetą. Mieszamy i dusimy jeszcze przez 2-3 min.
Podanie:
Na całej powierzchni naleśnika rozsmarowujemy cienką warstwę szpinaku, zawijamy. Na wierzch kładziemy 2 plastry sera żółtego i wkładamy do mikrofali az ser się roztopi. Następnie polewamy sosem pleśniowym i odrobiną sosu chilli. Wszystko posypujemy pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz