wtorek, 8 stycznia 2013

Dorsz z kurkami

Smażony dorsz z kurkami i puree ziemniaczanym w sosie z czerwonego wina
(2 porcje)





Składniki:
2 filety z dorsza
100 g kurek
2 cebule dymki
100 g masła
300 ml czerwonego wina
300 g młodych ziemniaków
50 ml śmietanki 30%
oliwa z oliwek
3 liście laurowe
ziele angielskie
tymianek
sól
pieprz


Przygotowanie:
       Przygotowujemy puree ziemniaczane: ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy, rozgniatamy z 50 g masła,  50 ml śmietanki, solą, pieprzem na jednolitą masę, tak aby w masie nie było grudek. 
       Przygotowujemy sos: na patelnie wlewamy wino, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, tymianek oraz pokrojone w piórka cebule. Gotujemy aż sos zredukuje się do połowy objętości, przecedzamy przez sito.
       Na rozgrzanej oliwie smażymy filet z dorsza, wcześniej posolony i popieprzony. W między czasie w rondelku, na rozgrzanym maśle podsmażamy kurki, solimy, pieprzymy. Smażymy na delikatnym ogniu przez 7 min.
       Na talerz wykładamy puree ziemniaczane na to kładziemy filet z dorsza, kurki, następnie wszystko naokoło polewamy sosem.
       

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz