Składniki na barszcz:
7 - 8 średniej wielkości buraków
1 por
3 marchewki
korzeń pietruszki
2 cebule
2 jabłka
1 duża główka czosnku
80 ml koncentratu barszczu KRAKUS
1 kostka rosołowa drobiowa
80 ml octu
majeranek
ziele angielskie
4 liście laurowe
pieprz ziarnisty
sól
pieprz
2 - 3 łyżki cukru
Składniki na kołduny:
0,5 kg mięsa mielonego wołowo - wieprzowego
5 ząbków czosnku
sól
pieprz
majeranek
0,5 kg mąki
1 jajko
1 łyżka oliwy z oliwek
ciepła woda (optymalnie)
Przygotowanie kołdunów:
Mięso mielone łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Z powstałej masy tworzymy małe kuleczki mięsne o średnicy 2 - 3 cm. Zabieramy się za przygotowanie ciasta na kołduny. Na stolnice wysypujemy mąkę, dodajemy całe jajko, oliwę z oliwek oraz szczyptę soli. Całość mieszamy, dodając ciepłej wody tak aby ciasto uzyskało odpowiednią konsystencję. Na blat posypujemy odrobinę mąki i ugniatamy ciasto do momentu gdy po lekkim przyciśnięciu palcami, ciasto będzie wracać do swojej pierwotnej formy. Ciasto dzielimy na pół, jedną część odkładamy, a drugą rozwałkowujemy na opruszonym mąką blacie na grubość 2 mm. Na jednym z brzegów rozwałkowanego ciasta układamy kulki z mięsa, pozostawiając naddatek ciasta, tak aby później móc nakryć rząd naszych kulek ciastem. Dociskamy palcami dookoła nadzienia, tak aby ciasto dobrze się skleiło i wykrawamy kołduny kieliszkiem od wódki. Kołduny wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy przez ok. 6 min.
Przygotowanie barszczu:
Do garnka wrzucamy nieobrane, oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki buraki, dwie obrane cebule, pora, obrane marchewki i pietruszkę, umyte i pokrojone w ćwiartki jabłka oraz przekrojoną na pół gółwkę czosnku wraz z łupinami, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sporą ilość majeranku, cukier. Zalewamy wszystko wodą tak aby przykryć wszystkie warzywa. Gotujemy na małym ogniu przez 2 godz. W połowie gotowania wrzucamy kostkę rosołową oraz koncentrat. 10 min przed końcem gotowania dolewamy ocet. Jeżeli trzeba barszcz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Przykryty garnek odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godz tak aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą przegryzły. Barszcz przecedzamy przez sito i gotujemy w garnku do chwili zagotowania.
Podanie:
Na talerz wykładamy ok. 10 kołdunów na porcję i zalewamy barszczem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz