Składniki:
2 piersi kaczki
2 ząbki czosnku
majeranek
pieprz
sól
100 ml miodu
50 ml oliwy z oliwek
chili
50 g masła
400 g ziemniaków
100 g serka mascarpone
pół główki małej czerwonej kapusty
cebula dymka
natka pietruszki
2 łyżki majonezu
ocet
sok z cytryny
cukier
świeża kolendra
przyprawa warzywko
1 jajko
mąka ziemniaczana (opcjonalnie)
1 pomarańcza
Piersi kaczki od strony skóry nacinamy nożem w poprzek, tak aby nie przeciąć mięsa. Następnie nacieramy majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, odstawiamy do lodówki na 24 godz.
Ziemniaki gotujemy, przecedzamy i odstawiamy do przestudzenia. Następnie ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia wraz z serkiem mascarpone. Dodajemy do masy 1 całe jajko, 1 łyżeczkę przyprawy warzywko, szczyptę soli, pieprzu, drobno posiekaną natkę pietruszki i kolendre, całość mieszamy ze sobą aby połączyć wszystkie składniki. Do masy dodajemy mąkę ziemniaczaną, ilość uzależniona jest od ilości uzyskanej masy (około pół szklanki). Łyżkę owijamy folią spożywczą, aby masa nam się nie przyklejała. Z masy formujemy za pomocą łyżki kluseczki w kształcie małych „devolay’ów”. Następnie nasze kluseczki gotujemy na małym ogniu w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.
Czerwoną kapustę drobno szatkujemy i polewamy odrobiną octu, następnie mieszamy rękami aby ocet połączył się z kapustą (czynność ta wykonywana jest w celu zmiany koloru kapusty oraz nadania jej odpowiedniego smaku). Dodajemy drobno posiekaną cebulę, natkę pietruszki i kolendrę. Do surówki dodajemy majonez, sok z połowy cytryny, płaską łyżkę cukru, szczyptę soli oraz pieprz. Całość mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce.
Kaczkę wykładamy na zimną patelnię skórą do dołu, nie dolewamy oliwy, ponieważ tłuszcz z kaczki nam się wytopi! Smażymy 8 min od strony tłuszczu i 4 min z drugiej strony. Następnie wsadzamy naszą kaczkę wraz z patelnią do piekarnika rozgrzanego do 180 oC na 7 min.
W międzyczasie przygotowujemy sos. Do rondelka wlewamy 50 ml oliwy z oliwek, sok z jednej pomarańczy oraz 100 ml miodu, całość gotujemy na małym ogniu przez około 4 min. Dodajemy pół łyżeczki chili w proszku oraz przyprawiamy nasz sos solą i pieprzem.
Na rozgrzanej patelni na maśle smażymy nasze kluseczki na dość dużym ogniu przez około 5 min, tak aby kluseczki z obydwóch stron przyrumieniły się na złocisty kolor. Musimy uważać aby nie przypalić masła, w razie potrzeby w połowie czasu smażenia dolać odrobinę oliwy z oliwek.
Piersi kaczki wyciągamy z piekarnika, mięso odstawiamy na 4 min żeby „odpoczęło” a powstały tłuszcz ze smażenia kaczki wlewamy do rondelka z sosem i gotujemy przez około 2-3 min. Sos zagęszczamy odrobiną mąki.
Kluseczki i surówkę z kapusty wykładamy na talerz. Kaczkę kroimy w cienkie paski i kładziemy na kluseczkach, całość polewamy przygotowanym sosem.
fajnie to wygląda,jeszcze lepiej pewnie smakuje tylko że robić się nie chce;)
OdpowiedzUsuń